Jeeppi jättää̈ meidät Ghushelin kylän keskusaukiolle, josta lähdemme kävelemään kohti kaukana yläpuolella näkyvää taloa. Kapea polku kulkee välillä hengenvaarallisen lähellä jyrkkää rotkoa, pieneenkään harha- askeleeseen ei ole varaa. Talolle ei ole muuta tietä.

Kuljettuamme noin 45 minuuttia saavumme talolle, jossa emäntämme Sunita Thapa ottaa meidät sydämellisesti vastaan. Pihapiirissä hyörivät myös anoppi ja muutama kylän nainen. Lapset 15-vuotias poika ja 13-vuotias tytär ovat vielä koulussa kylän keskustassa, mies on markkinoilla ostamassa tarvikkeita uutta taloa varten.

– Rakennamme uutta taloa tuonne ylös, Sunita Thapa viittilöi vuoren huipulle.
Vielä tätäkin korkeammalle, ajattelen ihmeissäni.

Sunita Thapa on yksi Naisten Pankin tukeman osuuskunnan naisryhmän jäsenistä Nepalissa. Hän avioitui 15-vuotiaana ja on siitä pitäen asunut miehensä kanssa tämän kotitalossa kaukana kylän keskustasta. Tilalla viljellään sinappia, maissia, kukkakaalia ja muita vihreitä vihanneksia, ja tuotteet viedään jalkaisin kylään, josta ne kuljetetaan kootusti lähikaupungin markkinoille myyntiin.

Viljelysten lisäksi tilalla on viisi buffaloa, joiden maitoa viedään kylään eteenpäin myytäväksi. Työtä riittää aamuvarhaisesta iltamyöhään, vapaahetkiä päivään ei juurikaan jää.

Hankalasta matkasta huolimatta Sunita käy kylässä joka toinen päivä. Hän on kylän osuuskunnan sihteeri, jonka tehtäviin kuuluu paitsi osallistua kokouksiin kerran kuussa, myös valmistella kokous, suunnitella osuuskunnan järjestämiä koulutuksia ja tukea muita, vieläkin heikommassa asemassa olevia kylän naisia.
Kiireisestä ja rankan tuntuisesta elämästä huolimatta Sunita sanoo olevansa onnekas.

– Osuuskunnan jäsenenä olen itsenäisempi ja rohkeampi kuin aikaisemmin. Naisryhmällä on ollut iso vaikutus elämääni, olen oppinut monia asioita enkä ole enää niin riippuvainen miehestäni kuin aikaisemmin.
– Osuuskunnan kautta voimme säästää ja saada lainaa itsellemme, tehdä myös omia ratkaisuja, investoida omaan bisnekseen.

Sunitan unelmana on olla yksi osuuskunnan menestyneimpiä naisia, mennä elämässä eteenpäin ja sitä kautta taata lapsilleen parempi ja turvallisempi tulevaisuus.

– Haluan laajentaa viljelyksiäni ja olla jatkossakin mukana naisten hyväksi tehtävässä työssä. Naiset pystyvät siihen mihin miehetkin, mutta siihen tarvitsemme toisiamme. Siksi ryhmään kuuluminen on minulle tärkeää.

Teksti Tiina Toivakka