Opettele ajattelemaan, ajattele luodaksesi hyvää

Kotimaan tulevaisuuden eteen työskenteleminen ja halu auttaa yhteisöään on monelle Kambodžalaiselle sydämen asia. Kansa on sinnitellyt niin omien valtaapitävien kuin ympärysvaltojen ja Yhdysvaltojen valtapolitiikasta johtuneiden sotien paineessa sekä kärsinyt Punakhmerien hirmuvallan aikaisen kansanmurhan. Coconut Schoolin perustajan, 31-vuotiaan Ouk Vanday:n visio kierrätykseen perustuvasta kyläkoulusta sai alkunsa tästä sydämen äänestä.

Vanday opiskeli yliopistossa markkinointia, ja aloitteli uraansa hotellin esimiehenä. Hän tunsi kuitenkin voimakasta tarvetta lähteä tekemään jotain konkreettista oman maansa hyväksi. Nuori mies jätti vakituisen työnsä, hyppäsi pyörän selkään ja tie kuljetti hänet Silkkisaarelle tyhjillään olevan tontin pihaan.
Kambodžassa tienpientareet, ojat ja jokivarret ovat yleisiä kaatopaikkoja; autoista ja tuk-tukeista heitellään tyhjiä pulloja ja muuta roskaa sen enempää tuumimatta. Kierrätys ei ole köyhässä maassa muuta kuin välttämätön pakko. Kaikki mahdollinen on hyötykäytettävä silloin kun rahaa ei ole.
Ouk Vanday elää roskista rakennettua kouluaan varten. Nuori sinkkumies naureskelee, ettei kukaan nainen ’tällaista leirielämää’ jaksaisi katsella. Vaikka hänen koulun mailla sijaitseva yhden huoneen asuntonsa on pääasiassa sisustettu pelkällä muovijätteellä, kaikkialla on siistiä ja viihtyisää. Kierrätyksen ollessa vielä melko tuntematon käsite Kambodžassa, pitää moni nuorta miestä hieman vinksahtaneena. Hän itse uskoo kuitenkin vakaasti asiaansa. ’Onneksi olen sen verran hyvä puhumaan, että pystyn vakuuttamaan sanomamme tärkeydestä ne ihmiset, joiden apua kulloinkin tarvitsemme’ myhäilee Vanday.
 
Maan surullisen lähihistorian vuoksi opetuksen taso on valtion kouluissa yleisesti huono. Opettajan pätevyyteen riittää pelkkä peruskoulun ja lukion suorittaminen. Palkkataso on alhainen; suurin osa opettajista joutuu hankkimaan lisäansioita esimerkiksi ajamalla tuk-tukia. Kahden työn tekeminen ja pitkät työpäivät verottavat entisestään heidän jaksamista ammatissaan ja opetuksen taso kärsii entisestään.
Vanday:n perustama koulu tai oikeammin iltapäivä- ja viikonloppukerho tarjoaa paikallisille vähävaraisille lapsille englanninkielen ja ATK-taitojen opetusta – taitoja, joita he eivät peruskoulussa oppisi. Tärkein sanoma opetuksessa on kuitenkin kierrätys. Coconut School toimii tällä hetkellä muutaman yksityisen lahjoittajan turvin. Maan kyläkoulun tarpeisiin lahjoitti paikallinen maanomistaja ja opettajina toimivat vapaaehtoiset paikalliset sekä muutama Phnom Penhissä asuva ulkomaalainen, kuten hyvä ystäväni ja kollegani valokuvaaja Merja Yeung vuosina 2016-2018. Oak Vanday:n toive ja päämäärä on opettaa lapsia ajattelemaan itse, ei vain seuraamaan hänen tai muiden vanhempien esimerkkiä. Kun ensiksi oppii ajattelemaan, ajattelee luodakseen hyvää.

Teksti Maria Miklas